Koopwoningen nieuws, up to date over hypotheek, rente, wonen, makelaar en notaris!

10.11.06

Gemeentelijke lasten stijgen meer dan inflatie

De gemeentelijke woonlasten stijgen volgend jaar met gemiddeld 3,2 procent terwijl de verwachte inflatie slechts 1,5 procent bedraagt. Uit een representatieve steekproef van Vereniging Eigen Huis onder 103 gemeenten blijkt dat de onroerende zaakbelasting voor huiseigenaren (OZB) met gemiddeld 4 procent stijgt.
Vereniging Eigen Huis heeft de resultaten van het onderzoek naast de afspraken over de lokale lastenstijging gelegd die in de gemeentelijke collegeprogramma's gezet. Ongeveer de helft van de gemeenten zegt het landelijk inflatiepercentage als uitgangspunt voor hun lastenverhogen te hanteren. Verder zeggen bijna alle gemeenten 'uiterste terughoudendheid' te zullen betrachten bij het vaststellen van nieuwe tariefsverhogingen. Hoewel Vereniging
Eigen Huis blij is met dergelijk beleid, is het opvallend dat een groot aantal gemeenten afwijkt van de afspraken en de lasten sterker laat stijgen. Zo stijgt in de gemeenten Veldhoven en Barneveld, de OZB volgend jaar met meer dan 30 procent. In Steenbergen gaat het rioolrecht met 32 procent omhoog. Voor het ophalen van huisvuil betalen huishoudens in Hilversum volgend jaar maar liefst 75 euro meer, een stijging van 38,8 procent.


Bron: Vereniging Eigen Huis