Koopwoningen nieuws, up to date over hypotheek, rente, wonen, makelaar en notaris!

17.11.06

Jongeren profiteren het meest van hypotheekrente aftrek

In tegenstelling tot wat algemeen gedacht wordt, profiteren niet de rijken, maar jongeren met een laag inkomen relatief het meest van de hypotheekrenteaftrek. Dat schrijft het Algemeen Dagblad op basis van berekeningen van drie economen van ambtenarenpensioenfonds ABP.

De economen schrijven in economenblad ESB dat lagere inkomens relatief gezien meer terugkrijgen van de belastingdienst dan mensen met een hoger inkomen. “,Ze wonen in huizen die ten opzichte van hun inkomen duur zijn. Daardoor kunnen ze relatief gezien meer aftrekken bij de belastingdienst’’, stellen de economen volgens het AD.

Jongeren met een laag inkomen hebben vaak een hogere hypotheek, waar nog maar weinig van is afgelost. Ouderen kunnen minder aftrekken omdat ze gemiddeld genomen lagere hypotheken hebben, die soms al grotendeels zijn afgelost. Het AD haalt ook nog een enquete van Vereniging Eigen Huis aan waaruit blijkt dat tachtig procent van de jongeren bang is dat ze bij een beperking van de aftrek getroffen worden. Typerend is dat 45 procent van de ouderen een beperking van de renteaftrek steunt, tegenover 13 procent van de jongeren.

Bron: AD